"INDICATOR / MACD (Moving Average Convergence Divergence)"

INDICATOR / MACD (Moving Average Convergence Divergence)


MACD (Moving Average Convergence Divergence) Hareketli Ortalamaların Yakınsaması Iraksaması olarak çevrilebilir. MACD yöntemi; 9, 12 ve 26 birimlik üssel hareketli ortalamalardan yola çıkmıştır. 26 birimlik ile 12 birimlik ortalamaların farkı alınmış ve bu farkın ise 9 birimlik ortalaması alınmıştır. 26 birimlik üssel hareketli ortalamalar ile 12 birimlik üssel hareketli ortalamaların farkı "Trigger"ı oluşturur. 26 ve 12 birimliğin farkından oluşturulan 9 birimlik üssel hareketli ortalama ise "Signal"dir. MACD'yi üç şekilde kullanabiliriz. Sıfır çizgisine göre yorum: Trigger denilen histogramlar sıfır çizgisini aşağı yönlü kesiyorsa aşağı yönlü trend yani "satış" sinyali; yukarı yönlü kesiyorsa yukarı yönlü trend yani "alış" sinyali olarak yorumlanır. Trigger ve Signal kesişimi: Eğer Trigger, Signal çizgisini yukarıdan aşağıya doğru kesiyorsa "satış" sinyali; aşağıdan yukarı yönlü kesiyorsa "alış" sinyali olarak yorumlanmaktadır. Uyumsuzluklar: Fiyatların tepeleri yukarı yön- lü ya da dipleri aşağı yönlü hareket sergilerken signal çizgisinin tepeleri tam tersi bir eğilim gösteriyorsa, fiyatların MACD yönüne doğru döneceği yorumu yapılır.

MACD (Moving Average Convergence/Divergence):
Orta vadeli bir göstergedir. Kısa adı MACD olan "Moving Average Convergence/Divergence" (hareketli ortalamaların yakınsaması / ıraksaması) yönteminde, üssel (exponential) hareketli ortalamalar kullanılır. MACD yöntemi fiyatlarda trend söz konusu olduğunda daha tutarlı sonuç verir. Bunun nedeni hareketli ortalamaları esas almasıdır. MACD, 12 günlük hareketli ortalamadan, 26 günlük hareketli ortalamanın çıkartılmasıyla hesaplanır. Çıkan sonuç, sıfırın altında ve üstünde hareket eden bir indikatördür. MACD sıfırın üzerinde olduğu zaman, 12 günlük hareketli ortalama değeri 26 günlük hareketli ortalama değerinden daha yüksek demektir. Bu da bir boğa piyasası anlamına gelir ki, mevcut beklentilerin (12 günlük ortalamalar) daha önceki beklentilerden (26 günlük hareketli ortalama) daha fazla güçlü olduğunu gösterir. Bu, arz talep dengesinde bir boğa piyasası, yani yukarı trend yönünde bir değişim olduğunun belirtisidir. MACD sıfırın altında ise, 12 günlük hareketli ortalama değeri, 26 günlük hareketli ortalama değerinden daha düşük demektir. Bu ise arz talep dengesinde bir ayı piyasası, yani aşağı trend yönünde bir değişim olduğunun belirtisidir. 
o Trendleri erken teşhis etmekte ve trend dönüşlerini bulmakta kullanılır. o Bir hızlı bir de yavaş, toplam iki hareketli ortalamadan oluşur. Dik doğrular iki hareketli ortalama arasındaki mesafeyi ölçer.
o Kısa hareketli ortalama, uzun olanın üstünde ise boğa piyasası; kısa hareketli ortalama uzun olanın altında ise ayı piyasası hakimdir.

Bir Yorum Yazın